Saturday, October 31, 2020

Professionaalsete muusikute kontserdid tulid koju kätte (Teekäija oktoober 2020)

PROFESSIONAALSETE MUUSIKUTE KONTSERDID TULID KOJU KÄTTE

Oktoober 2020
Katrin Selbak, Rakke Kogudus

„Heliseva õhtu“ Rakke kirikus panid helisema
Tatjana Lepnurm (harf) ja
Oksana Sinkova (flööt). Foto: Rando Selbak
Kuidas avada koguduse ruume ja tegevust kogukonnale? Rakke Kogudus on selle küsimusega tegelenud alates mullu kevadel suurematesse ruumidesse kolimisest.
Tänavu kevadel pakkus Pille Lille Muusikute Fond (PLMF) ootamatult koostööd, et Kultuurkapitali toetusel kogukonna rahvale kirikuklassika kontserte korraldada. 2012. aastast on nad sarnast koostööd teinud EELKga. Ettepanek kõlas nagu palvevastus. 
Plakatid panime küladesse üles, olemata ise oma koostööpartnerit veel näinudki.
Ja koostöö algas
„Rakke kogudus on PLMFi esimene kontserdiprojekti koostöö EKB Liidu kogudustes,“ sõnas PLMFi projektijuht Heli-Liivia Komp. „Koguduse juht Tiina kirjutas minu koostöö pakkumisele vastuseks lühidalt ja konkreetselt – oleme avatud koostööks!“
PLMFi koostatud projektitaotlusele saime juunis Kultuurkapitalilt positiivse vastuse. Allkirjastasime e-kulkas lepingu ning leppisime kokku kahe kontserdi ajad ja muusikud. Pakiautomaadist saadud plakatid panime küladesse üles, olemata ise oma koostööpartnerit veel näinudki.
Heli-Liiviaga kohtusime 9. augustil esimesel kontserdil. „Koguduse inimesed olid siirad, nende heasüdamlikkus, rõõmsameelsus oli igal hetkel tunda,“ kiitis ta. „Hetkega oli tunne, et elu on ehtne ja selles on nii palju headust – nad on võimelised oma headust teistele laiendama. Oli tunne, et viibin ammuste tuttavate seltskonnas. Kõik muud mured jäid selja taha ja päev oli päikest täis, hingele tehti justkui suur pai!“

„Sumedate kooskõlade“ harmoonia
sulandas muusikud ja publiku.
Foto: Kristel Kitsing
Tšello ja akordion
 
Esimesel kontserdil esitasid Andreas Lend tšellol ja Allan Jakobi akordionil Elleri, Valgre, Piazzolla jt loomingut. „Kohalviibinute sõnul oli muusikute vahel suurepärane klapp,“ kirjutas Väike-Maarja vallalehe toimetaja Kristel Kitsing. „Valgre looming tšello ja akordioni kooskõlas tõi pea kolmekümne kuulaja seas kuuldavale tulise aplausi.“

Viiul ja harf
19. septembri kontserdil said üle kahekümne kuulaja osa Oksana Sinkova ja Tatjana Lepnurme flöödi- ja harfihelidest. Meile tuntumatest nimedest kõlas Bachi, Bartholdy, Schuberti ja Debussy looming. Unustamatu elamuse andis „Ave Maria“ ja kontserdi lõpetas meeleolukas „Suur rongisõit“.
Mitme kuulaja sõnul on võrratu võimalus, kui professionaalne muusika tuleb nii väikeses kohas koju kätte. Põnevust lisasid Oksana selgitused kasutatavate pillide ja muusikapalade tausta kohta. Saime teada, kuidas harf on seotud vibu, kandle ja klaveriga ning mida ühist on flöödil ja paanikal.
Kuulajad kasutasid ka võimalust harfi lähemalt uurida ja koos pilti teha.

Ja kogukond tuligi kohale
Mõlemal kontserdil olid mitmed meie koguduses esimest korda. Külalisi oli igas vanuses ja tuldi koos lastega. Suur tänu PLMFile ja Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupile, kes need suurepärased kontserdid meile koju kätte tõid.
Kui Jumal ja olukord lubavad, tulevad meie järgmised klassikakontserdid novembris ja detsembris ikka koostöös PLMFiga, kes aitab tasuta projektide kirjutamisel ja aruande vormistamisel.
Kas tahaksid ka? Siis võta julgelt ühendust PLMFiga, et üheskoos kogukonda teenida.
_______________________________________________________

Artikkel ilmus kristlikus ajakirjas Teekäija oktoobris 2020. 

No comments:

Post a Comment