Sunday, February 27, 2011

Artikkel kirikust

Rakke Kaja märts 2011 http://www.rakke.ee/index.php?id=666
Külauudised 13.3.2011 http://www.kylauudis.ee/2011/03/13/rakke-kogudus-tanab-kiriku-ehituse-toetajaid/ 

Aitäh kiriku ehituse toetajatele!
Tiina Teppo
Rakke Koguduse ja MTÜ Rakke Kirik juhatuse liige ning raamatupidaja

Rakke palvela ehitati 1930. aastatel. Palvela ehituseks tegid annetusi Rakke ja ümberkaudsete külade inimesed ning rohkelt kogudusi üle terve Eesti. Hoone oli koguduse koduks ligi 70 aastat, kuni pühapäevahommik, 9. märts 2003 vapustas teatega: Rakke kirik põleb!

Tulekahju tekkis uue elektrikaabli ühenduskohast hoonest väljuva vana kaabliga. Enamus kirikuhoonest ja koguduse ning kiriku korteris elanud koguduse juhi varast hävis või sai kuuma- ja suitsukahjustusi.

Veel enne, kui tuletõrjujad oma tööga valmis said, hakkas kogudusele laekuma annetusi kiriku taastamiseks. Kuna taastada ei olnud võimalik, võeti vastu julge otsus  ehitada Rakkesse uus kirik. Saadi ehitusluba puitkiriku ehituseks kogudusele kuuluvale kinnistule. Alustada tuli aga lammutustöödega, sest kõrge poolpõlenud ehitis oli ohtlik möödujatele ja uudishimulikele külastajatele. Kõigi rõõmuks õnnestus päästa tornikell, mis praegu on ootel, et ühel päeval täita oma ülesannet uues kirikus. Lammutamine võttis koguduselt kiriku remondiks kogutud säästud. Lammutustööde käigus selgus aga tõsiasi, et antud hoonet remontida polekski õnnestunud  niivõrd pehkinud oli tõrvapappi mähitud puit.

Vallavanema ettevõtmisel saadi riigilt lubadus kiriku ehituse toetuseks. Asuti otsima arhitekti, kellel oleks meiega ühine nägemus uuest hoonest. Selliseks meheks osutus Hindrek Kuldbek. Projekti koostamisel püüdsime arvestada vana kirikuhoone puuduste ja voorustega. Nii sai muuhulgas uude kirikusse planeeritud lastetuba, et lastel oleks oma toimetamise koht, kus neil oleks huvitav tegutseda ja vanemad saaksid rahulikult teenistust jälgida. Kui projekt 2004. aastal valmis, jäid riigi poolt lubatud rahad siiski saamata  lubaja mees oli vahetunud ja uut eelkäija lubadused ei huvitanud.

Koostöös Simuna luteri kiriku ja Rakke vallaga asutati kiriku ehituseks ja hoone haldamiseks kolme osapoolega mittetulundusühing Rakke Kirik, mis kanti registrisse 24.03.2005. Teavitustöö eesmärgil tegi Simuna mees Ainar Ojasaar internetis veebilehe http://rakkekirik.onepagefree.com.

2006. aasta riigieelarvest eraldati raha kiriku 0-tsükli ehk vundamendi ehituseks. MTÜ Rakke Kirik korraldas vähempakkumise, mille võitnud OÜ Riverman ehitas 2007. a. suvel vundamendi.

Eraisikust annetaja annetas kiriku ehituseks metsamaterjali. Sellega seonduvalt korraldati 2009. aasta kevadtalvel viiel korral Läänemaal metsatöötalgud, milles osales lisaks Rakke koguduse inimestele talgulisi Oleviste, Ridala ja Viimsi kogudustest. Saadud palgid transporditi ja töödeldi saekaatris kiriku ehituseks annetatud vahenditest vajalikuks ehitusmaterjaliks ning staabeldati kiriku kinnistule.

Väliskarkassi ehituseks esitati 2009. a. kevadel Leader-meetme raames projektitaotlus PRIA-le. Sügisel selgus, et PRIA-le esitatud projektitoetus eeldab kahe aasta jooksul kiriku täielikku valmimist ja kasutuselevõtmist ning kuna me seda lubada ei saanud, jäeti taotlus rahuldamata.

2010. aastal tehti jätkuvalt ettevalmistusi ehituse jätkamiseks: koguduse liikme Merike Õuna korraldatud heategevuslikel müükidel annetati 19634 krooni ja Perepäeva jõuluturul 2175 krooni; eraannetajatelt laekus sihtotstarbeliselt kiriku ehituseks Rakke kogudusele 17345 krooni ning MTÜ Rakke Kirik arvele 1315 krooni.

Läbi kõigi nende aastate on kiriku ehituseks laekunud annetusi eraisikutelt, firmadelt ja teistelt kogudustelt. Tänan siinkohal kõiki, kellel uue kiriku ehitus südamel! Minu lootus on, et ühel päeval on uue kiriku uksed avatud kõikidele Rakke inimestele ja kaugemalt tulijatele. Seniks aga kohtume koguduse rendikorteris aadressil Oru 1-1.

Kiriku ehituseks saab jätkuvalt teha annetusi: Rakke Koguduse kontod SEB 10220031027013 ja Swedbank 221044564569, MTÜ Rakke Kirik SEB 10220066552016

Kiriku ajaloost ja taastamise käigust loe ja vaata pilte ning uue kiriku eskiise MTÜ Rakke Kirik kodulehel rakkekirik.onepagefree.com. Rakke Koguduse ajaloost ja annetamisvõimalustest ka koguduse blogis rakkekogudus.blogspot.com.

Lastekirik  toimub kell 11.00 kuni 8-aastastele lastele  5. ja 19. märtsil ning 2. ja 16. aprillil
9-aastastele ja vanematele lastele 6. ja 20. märtsil ning 3. ja 17. aprillil
Jumalateenistused igal pühapäeval algusega 15.00 Rakkes, Oru 1-1

1 comment:

  1. 2011 märtsi Rakke Kaja link uue Väike-Maarja valla kodulehel: http://v-maarja.kovtp.ee/documents/19398149/20657817/RK_m%C3%A4rts_2011.pdf/

    ReplyDelete